ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΕΡΟΥ (FAN-COILS)

Οι υδρονικές μονάδες fan coil αποτελούν τις τερματικές εσωτερικές μονάδες ενός συστήματος κλιματισμού (ψύξης, θέρμανσης και αερισμού) το οποίο συνηθέστερα έχει ως πηγή για την παραγωγή της θερμότητας ή της ψύξης αντλία θερμότητας, ψύκτη ή λέβητα, που ως μέσο μεταφοράς θερμότητας χρησιμοποιούν το νερό.

Η δομή των fan coil είναι σχετικά απλή και η μεγάλη γκάμα σε τύπους, διαστάσεις και ενεργειακή απόδοση τα καθιστούν ικανά να ταιριάξουν σε πολλά είδη εφαρμογών από μικρές οικιακές έως βιομηχανικές ή ειδικές εφαρμογές για το νοσοκομειακό ή ναυτιλιακό τομέα.

Τα κύρια μέρη ενός οποιαδήποτε fan coil νερού:

Ο εναλλάκτης θερμότητας (στοιχείο νερού) κατασκευασμένος από σωλήνες χαλκού και πτερύγια αλουμινίου. Το μήκος του εναλλάκτη και το πλήθος των σειρών του είναι βασικοί παράγοντες της αποδιδόμενης ισχύος.

Ο ανεμιστήρας που συνήθως είναι φυγοκενρικός (centrifugal) ή μικτής ροής (cross-flow).

Ο κινητήρας του ανεμιστήρα, παραδοσιακά εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ή κινητήρας χωρίς ψύκτρες (BrushLess) συνεχούς ρεύματος (DC). Οι κινητήρες BLDC είναι σημαντικά πιο αποδοτικοί από τους συμβατικούς (περίπου 30%).

Χειριστήριο / έλεγχος μονάδας. Η μονάδα δύναται να χειριστεί μέσω ηλεκτρομηχανικού ή ηλεκτρονικού χειριστηρίου ή μέσω συνολικού συστήματος διαχείρισης BMS (Building Management System). Τα χειριστήρια συνδέονται με τα αντίστοιχα αισθητήρια ανάγνωσης θερμοκρασιών αέρος και νερού καθώς και με αισθητήρια ανάγνωσης επιπέδων υγρασίας (στην περίπτωση που απαιτείται η ρύθμιση της).

Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες (προαιρετικά): 2-οδες ή 3-οδες. Συνδέονται στο υδραυλικό κύκλωμα της μονάδας και επιτρέπουν τη διακοπή της παροχής του θερμού ή ψυχρού νερού στη μονάδα (2-οδες) ή και το by-pass της μονάδας (3-οδες).

Τύποι fan coil, ανάλογα:

Με κάλυμμα ή χωρίς: Ανάλογα με την εγκατάσταση οι μονάδες μπορεί να είναι εμφανούς τύπου ή κρυφού. Οι γυμνές μονάδες κρύβονται συνήθως σε ψευδοροφές ή εγκιβωτίζονται. Οι μονάδες με κάλυμμα διατίθενται σε μια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Με το επίπεδο τοποθέτησης: Διακρίνονται σε μονάδες δαπέδου, οροφής ή τοίχου (highwall). Ανάλογα με τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει, οι μονάδες μπορούν να τοποθετηθούν κάθετα στο δάπεδο ή οριζόντια σε υψηλότερα σημεία.

Με το είδος του συστήματος: 2-σωλήνιο ή 4-σωλήνιο. Τα 4-σωλήνια συστήματα επιτρέπουν την ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση διαφορετικών θερμικών ζωνών ενός κτηρίου, κάτι που δεν είναι εφικτό στα 2-σωλήνια συστήματα. Οι μονάδες κατασκευασμένες με 4-σωλήνες και 2 εναλλάκτες (2 σωλήνες για τη θέρμανση και 2 για τη ψύξη) συνδέονται με 2 διαφορετικές πηγές ψύξης και θέρμανσης ή ψυξης / θέρμανσης και θέρμανσης.

Με τη στατική πίεση: Οι μονάδες κρυφής τοποθέτησης διακρίνονται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής στατικής πίεσης. Κρύβονται σε ψευδοροφές και συνδέονται με αεραγωγούς για την καλύτερη κατανομή του θερμού ή ψυχρού αέρα στους χώρους. Ανάλογα με τις διαστάσεις του αεραγωγού κρίνεται και η επιλογή της ανάλογης στατικής πιέσεως της μονάδας.

Είδη εφαρμογών:

Οικιακές: πολλές επιλογές σε fancoil εμφανούς τοποθέτησης με κομψά προφίλ. Σημασία πρέπει να δίνεται κατά την διαστασιολόγηση και επιλογή τους προκειμένου να αποφεύγεται η υψηλή στάθμη θορύβου σε κρεβατοκάμαρες και γραφεία.

Εμπορικές: για ξενοδοχεία, γραφεία, ιατρεία, οινοποιεία και γενικότερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Σε τέτοιες εφαρμογές πολύ συχνά χρησιμοποιούνται μονάδες κρυφής τοποθέτησης μεσαίας ή υψηλής στατικής πίεσης.

Βιομηχανικές: Πολύ συχνά προτιμώνταιfancoils τύπου κασέτας με μεγάλη αποδιδόμενη ισχύ για κρυφή τοποθέτηση. Παρόλα αυτά, όλα τα είδη fancoil είναι δυνατό να τοποθετηθούν εφόσον καλύπτουν τις ανάγκες σε αποδιδόμενο φορτίο.

Νοσοκομειακές: στα fancoil παρέχεται η δυνατότητα συστήματος καθαρισμού και απιονισμού του αέρα.

Τα fan coil νερού βελτιώνονται συνεχώς από τεχνολογικής και σχεδιαστικής άποψης με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών των χρηστών για κλιματισμό, τη δημιουργία συνθηκών άνεσης και την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων όσον αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

 


Από το 1902 που ο Willis Carrier έθεσε τις βάσεις του μοντέρνου κλιματισμού, η Carrier είναι η πρώτη εταιρία στον κόσμο, στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την πώληση μηχανημάτων & συστημάτων κλιματισμού.
Τα Fan Coil της Climaveneta δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή σου και να την οδηγήσουν σε ένα νέο επίπεδο άνεσης. Χάρη στον κομψό τους σχεδιασμό, με βάθος/πάχος μόλις 13cm, και τη δυνατότητά τους να εντοιχίζονται ταιριάζουν σε κάθε περιβάλλον.
Τα FAN COILS BRAVAIR είναι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα κατασκευής, την πολύ χαμηλού θορύβου λειτουργία και την εξαιρετικά υψηλή απόδοση. Παραδίδονται με ενσωματωμένο θερμοστάτη (ψύξη-θέρμανση).
Τα FAN COILS “VENTILCLIMA” είναι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα κατασκευής, την πολύ χαμηλού θορύβου λειτουργία και την εξαιρετικά υψηλή απόδοση. Παραδίδονται με ενσωματωμένο θερμοστάτη (ψύξη-θέρμανση).
Τα λεπτά (μόλις 130mm πάχος) Fan coil νερού της PHNIX με την εξαιρετική τους κατασκευή, το μοντέρνο design και την αθόρυβη λειτουργία τους κάνουν την ζωή σας πιο άνετη.
Οι τερματικές μονάδες νερού της MIDEA αποτελούν τον άριστο συνδιασμό ποιοτικής κατασκευής, σχεδιασμού και οικονομικής λειτουργίας για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού.
Με κεντρικό άξονα την ποιότητα, η GREE Electric Appliances Inc. επικεντρώνεται στην τεχνολογική εξέλιξη και τελειοποίηση των προϊόντων και των συστημάτων παραγωγής, όπως επίσης και στον αυστηρό ποιοτικό τους έλεγχο.
Η υψηλή αισθητική σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα υλικών από το μεγαλύτερο κατασκευαστή στην Ιταλία, σας υπόσχονται μακροζωΐα, άνεση και βέλτιστες επιδόσεις.
Η υψηλή αισθητική σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα υλικών από το μεγαλύτερο κατασκευαστή στην Ιταλία, σας υπόσχονται μακροζωΐα, άνεση και βέλτιστες επιδόσεις.
Το λεπτό Fan coil (τερματικό νερού) Nimbus Aquaslim Inverter της Ariston είναι ιδανικό για εγκατάσταση σε τοίχο, δάπεδο ή σε οροφή και προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης