ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ο καυστήρας είναι μια συσκευή προσαρμοσμένη πάνω στο λέβητα μέσα στην οποία επιτυγχάνεται η ανάμειξη του καύσιμου υλικού, υγρού ή αερίου με τον αέρα έτσι ώστε να προκαλείται και να συντηρείται η καύση.

Ξεχωρίζουμε τους καυστήρες ανάλογα με το είδος του καυσίμου αλλά και την κατασκευή και λειτουργία τους.

Έτσι τους διακρίνουμε σε καυστήρες:
- Ελαφριού πετρελαίου (diesel)
- Ακάθαρτου πετρελαίου (μαζούτ)
- Φυσικού αερίου, υγραερίου, φωταερίου
- Ειδικών καυσίμων (όπως λιπαντικά ή βιομάζα)
- Μικτών καυσίμων

Αλλά και σε καυστήρες:
- Ατμοσφαιρικούς: Καυστήρες που το καύσιμο ενώνεται με το οξυγόνο του αέρα που βρίσκεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα ή καλύτερα δεν διοχετεύεται από κάποιο ανεμιστήρα.
- Περιστροφικούς: Πρόκειται για καυστήρες υγρών καυσίμων που «πετούσαν» το καύσιμο στο χώρο καύσης μέσω περιστρεφόμενων «ποτηριών».
- Διασκορπισμού: Είναι οι πιο συνηθισμένοι και ονομάζονται έτσι γιατί διασκορπίζουν το καύσιμο πρεσάροντάς το με μικρή πίεση (7 bar) και λέγονται μη πιεστικοί ή με μεγάλη πίεση (10-15 ή και 20 bar) και λέγονται πιεστικοί.
Άλλος ένας διαχωρισμός γίνεται ανάλογα με τις βαθμίδες συμπίεσης ή καλύτερα ανάλογα με τα στάδια της καύσης και έτσι έχουμε μονοβάθμιους ή διβάθμιους ή πολυβάθμιους καυστήρες. Η λειτουργία των μή πιεστικών καυστήρων κρίθηκε αντιοικονομική και ρυπογόνα, μιας και ο άτονος διασκορπισμός και η αδυναμία για περισσότερη πίεση στον διοχετευόμενο αέρα είχαν σαν αποτέλεσμα την ατελή καύση του πετρελαίου.
Στη θέρμανση έχουν καθιερωθεί κυρίως οι πιεστικοί καυστήρες διασκορπισμού, ενώ οι καυστήρες μαζούτ χρησιμοποιούνται μόνο στη βιομηχανία και μακριά από αστικά κέντρα.

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Φαντάκης


Οι καυστήρες ήταν πάντα ο κορμός της βιομηχανίας Riello, και αυτή η εξειδίκευση βοήθησε στην έντονη παρουσία της τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς.
Η MAN Heiztechnik, δημιούργησε μια νέα γενιά καυστήρων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας.
Αυτό το όνομα είναι της “elco”: ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην αγορά καυστήρων θέρμανσης και βιομηχανικών εφαρμογών.
Η εταιρία DOMUSA S.Coop ιδρύθηκε το 1976, και ειδικεύεται στην παραγωγή και πώληση προϊόντων που έχουν στόχο την άνεση των πελατών της.
Η γερμανική εταιρία GIERSCH ανήκει στον όμιλο ENERTEC και βασικό προϊόν της είναι οι πιεστικοί καυστήρες για όλους τους τύπους των καυσίμων, υγρών και αερίων.
Η νέα σειρά καυστήρων από την HOFAMAT στηρίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε μετά από 40 χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα. Ικανοί να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης