ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ - BOILER ΟΙΚΙΑΚΑ

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η συσκευή που παρέχει ζεστό νερό χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με αντιστάσεις είτε με μπόιλερ.

Πιο αναλυτικά ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δοχείο σε κυλινδρικό σχήμα, αποτελούμενο από διπλά θερμομονωμένα τοιχώματα και θερμαντικό σώμα που βρίσκεται στο μέσο του δοχείου. Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θερμαίνει αυτό το θερμαντικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει το νερό, μέσα στον κύλινδρο. Ο θερμοσίφωνας είναι συνδεδεμένος με την παροχή νερού και για κάθε ποσότητα θερμού νερού που αντλείται για χρήση, υπάρχει αυτόματη αναπλήρωση με ψυχρό νερό.

Υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διαφόρων μεγεθών και χωρητικοτήτων. Συνήθως ξεκινάνε από τα 40 λίτρα και φτάνουν μέχρι τα 120. Οι μικροί καλύπτουν τις ανάγκες του νεροχύτη της κουζίνας, ενώ οι μεγαλύτεροι παρέχουν θερμό νερό για όλες τις ανάγκες του σπιτιού. Αυτοί οι θερμοσίφωνες είναι δύο ειδών, κρεμαστοί και επιδαπέδιοι. Γενικά υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες αργής θέρμανσης, και ταχείας, που γίνεται δηλαδή τη στιγμή που ρέει το νερό. Πρόκειται για τους λεγόμενους ταχυθερμοσίφωνες, οι οποίοι έχουν δύο πλεονεκτήματα: ζεσταίνουν όση ποσότητα νερού χρειαστεί κάποιος, χωρίς το φόβο «να μείνει στα κρύα του λουτρού» και καταναλώνουν ρεύμα μόνο όταν περνάει νερό μέσα τους.

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διακρίνονται ανάλογα:

  • τη χωρητικότητά τους (σε λίτρα)
  • τη στήριξή τους (δαπέδου ή κάθετοι)
  • το μέταλλο του περιβλήματος δοχείου
  • την ταχύτητα απόκρισης στη θέρμανση νερού

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες αποτελούνται κυρίως από έναν ή περισσότερους αντιστάτες. Όταν σ’ αυτούς τους αντιστάτες διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, παράγουν θερμότητα που τη μεταφέρουν στο νερό. Υπάρχουν σε διάφορες χωρητικότητες, ξεκινώντας απ’ τα και 5 και 10 λίτρα. Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μικρής χωρητικότητας χρησιμοποιούνται για χρήση ζεστού νερού στην κουζίνα. Ένας θερμοσίφωνας 60 λίτρων εξυπηρετεί μέχρι τρία άτομα, προσφέροντας ζεστό νερό στο μπάνιο. Για περισσότερα άτομα χρειάζεται θερμοσίφωνας 80 λίτρων. Σε περίπτωση αυξημένων αναγκών για ζεστό νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσίφωνα χωρητικότητας 100 λίτρων και πάνω.

Ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι το ηλεκτρομπόϋλερ (electric boiler), όπου δεν χρησιμοποιείται η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά μέσω ειδικής κατασκευής γίνεται σύνδεση με το δίκτυο θέρμανσης και παράγεται ζεστό νερό κατά τη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ).

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας μπορεί να είναι κρεμαστός (οριζόντιος ή κάθετος) ή επιδαπέδιος. Επιδαπέδιοι είναι αυτοί που τοποθετούνται στο δάπεδο της αποθήκης ή στο πατάρι.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη φθορά ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η ποιότητα του νερού είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς η ύπαρξη αλάτων επιταχύνει τις φθορές. Επιπλέον η συχνότητα χρήσης και οι χάλκινες σωληνώσεις που φθείρουν το μέταλλο του θερμοσίφωνα, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που καταστρέφονται οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μετά από μερικά χρόνια χρήσης, είναι να τρυπήσουν εσωτερικά, οπότε και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Συχνά παρουσιάζονται βλάβες στην αντίσταση ή στο θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Άλλες φορές πάλι η κακή λειτουργία στο μπόιλερ του θερμοσίφωνα δημιουργεί προβλήματα στη θέρμανση νερού. Για το λόγο όλων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή τους μέρη, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κυμαίνονται σε πολύ διαφορετικές τιμές. Πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με τη βοήθεια χρονοδιακόπτη, που μπορεί να περιορίσει εξαιρετικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και να προφυλάξει το θερμοσίφωνα από επιπλέον φθορές.

 


Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες της Ariston είναι διαθέσιμοι σε μία πλήρη γκάμα προσφέροντας άριστες λύσεις σε κάθε ανάγκη. Με ευελιξία στην χρήση, απλότητα εγκατάστασης και πρόσβαση συντήρησης.
Με τους ηλεκτρικούς ταχυθερμαντήρες νερού ΤR της Bosch, μπορείτε να απολαύσετε το νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία – άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
Με μακροχρόνια κατασκευαστική εμπειρία και συνεχή βελτίωση των προϊόντων της, η Bartec προσφέρει στην ελληνική αγορά ένα πρωτοποριακό προϊόν με πολλές κατασκευαστικές καινοτομίες.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης