ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ - ΑΝΤΛΙΕΣ - ΠΙΕΣΤΙΚΑ

Σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης το νερό αφού θερμανθεί μέσα στον λέβητα μεταφέρεται στα θερμαντικά σώματα (ή σε μπόιλερ ή σε άλλο μέσο) για την απόδοση ενός ποσού θερμότητας. Στην συνέχεια μεταφέρεται και πάλι στον λέβητα για να θερμανθεί ξανά.
Το ζεστό νερό είναι ελαφρύτερο του κρύου και γι αυτό έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω (προς τα θερμαντικά σώματα). Την εγκατάσταση που λειτουργεί έτσι την ονομάζουμε εγκατάσταση φυσικής κυκλοφορίας ή εγκατάσταση με βαρύτητα. Σήμερα εγκατάσταση φυσικής κυκλοφορίας έχουμε σχεδόν μόνο στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Σήμερα εφαρμόζουμε και χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης με βεβιασμένη κυκλοφορία νερού. Έτσι αποφεύγουμε μια σειρά από μελέτες για την εφαρμογή των οποίων απαιτούνται μεγάλες διατομές σωληνώσεων και ειδικές κατασκευές.
Για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης βεβιασμένης κυκλοφορίας απαιτείται η χρήση κυκλοφορητών.
Ο κυκλοφορητής είναι μια αντλία φυγοκεντρικού τύπου που κινείται με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταφέρει το νερό από το λέβητα προς τα θερμαντικά σώματα και από αυτά ξανά πίσω στον λέβητα.

Κύριες εφαρμογές κυκλοφορητών
Οι κυκλοφορητές κυρίως χρησιμοποιούνται:
Σε εγκαταστάσεις θέρμανσης με ζεστό νερό.
Σε κλειστά βιομηχανικά συστήματα κυκλοφορίας υγρών.
Σε ανακυκλοφορία ζεστού νερού χρήσης.
Σε αυτονομίες κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης.

Διάκριση κυκλοφορητών
Οι κυκλοφορητές ανάλογα με τον τρόπο λίπανσης τους διακρίνονται σε:
Υδρολίπαντους.
Ελαιολίπαντους.
Σήμερα στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης χρησιμοποιούμε σχεδόν πάντα υδρολίπαντους κυκλοφορητές.

Περιγραφή
Κάθε κυκλοφορητής αποτελείται από την φτερωτή πού είναι το τμήμα ώθησης, τον ηλεκτροκινητήρα που εξασφαλίζει την περιστροφή της φτερωτής, το κέλυφος όπου κινείται η φτερωτή και το κουτί ηλεκτρικών συνδέσεων.
Στους υδρολίπαντους κυκλοφορητές όλα τα περιστρεφόμενα μέρη βρέχονται από το νερό που κυκλοφορεί μέσα σε αυτά. Το νερό λιπαίνει και ψύχει τον κυκλοφορητή.
Τα πλεονεκτήματα των υδρολίπαντων κυκλοφορητών είναι η αθόρυβη λειτουργία τους, η απλή κατασκευή τους και δεν χρειάζονται συντήρηση. Επίσης λόγω της μικρής αντίστασης δεν δημιουργούν εμπόδιο στην φυσική κυκλοφορία του νερού αν αυτοί χαλάσουν. Έτσι η εγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει με φυσική κυκλοφορία μέχρι να επισκευαστεί ο κυκλοφορητής.
Οι υδρολίπαντοι κυκλοφορητές λειτουργούν με καθαρό νερό. Ακάθαρτο νερό μπορεί να κάνει κακό στον κυκλοφορητή (συνήθως φρακάρει η φτερωτή και καταστρέφεται ο ηλεκτροκινητήρας).

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Φαντάκης

 Οπουδήποτε χρειάζεται μια αντλία, η Wilo προσφέρει την κατάλληλη λύση. Η γκάμα των προϊόντων μας προσφέρει αντλίες και συστήματα κάθε είδους.
Οι κυκλοφορητές DAB είναι άριστης ποιότητας, δοκιμασμένοι για πολλά χρόνια για την αξιόπιστία τους και έχουν ανταγωνιστική τιμή.
Οι κυκλοφορητές SHIMGE είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε δίκτυα θέρμανσης, κλιματισμού και ζεστών νερών χρήσης.
Οι κυκλοφορητές HANSA είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε δίκτυα θέρμανσης, κλιματισμού και ζεστών νερών χρήσης.
Οι κυκλοφορητές WELLERMAN είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε δίκτυα θέρμανσης, κλιματισμού και ζεστών νερών χρήσης.
Πλήρης γκάμα προϊόντων αντλιών υψηλής απόδοσης. Τα τεχνολογικά πρότυπα αντλιών του μέλλοντος για την επιτυχία στις αγορές του σήμερα.
Αντλίες In-Line για κυκλοφορία ζεστού και ψυχρού νερού, για αστικές και βιομηχανικές θερμάνσεις και κλιματισμούς.
H AIRCOLINE έχει τη λύση για κάθε άναγκη υδροδότησης ενός σπιτιού. Αν η πίεση του δικτύου πόλης είναι χαμηλή, διαθέτουμε αυτόματα πιεστικά συγκροτήματα τα οποία αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.
Στην AIRCOLINE θα βρείτε πλήθος ηλεκτρικών και υδραυλικών εξαρτημάτων συναφών με τις αντλίες. Επιλέγουμε τα παρελκόμενα των αντλιών μας με βασικό κριτήριο την ποιότητα και τη αξιοπιστία τους.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης