Μετά τον υπολογισμό των απωλειών των χώρων που θα θερμάνουμε πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα σώματα που θα προσφέρουν στο χώρο θερμική ισχύ τουλάχιστον ίση με τις απώλειες.
Για να επιλέξουμε τα θερμαντικά σώματα, εκτός από τις απώλειες θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα παρακάτω:
1. Τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα σώματα, άρα και το διαθέσιμο χώρο. Συχνά ο χώρος δεν επαρκεί για το μέγεθος του επιλεγέντος σώματος και τότε ή θα πρέπει να επιλέξουμε άλλη θέση, ή να τοποθετήσουμε και άλλο σώμα στο δωμάτιο, ώστε το άθροισμα της ισχύος των σωμάτων να ισούται με τις απώλειες του δωματίου.
2. Το είδος του δικτύου. Αν δηλαδή τα σώματα θα τροφοδοτηθούν στο δίκτυο νερού παράλληλα ή εν σειρά. Τα σώματα τροφοδοτούνται παράλληλα όταν το σύστημα του δικτύου είναι δισωλήνιο και εν σειρά όταν το σύστημα των σωληνώσεων είναι μονοσωλήνιο. Στο μονοσωλήνιο σύστημα θα πρέπει να προβούμε σε διόρθωση της ισχύος των σωμάτων.
3. Το είδος των σωμάτων που θα τοποθετηθούν. Υπάρχουν σώματα κλασσικά (ΑΚΑΝ), panels, αλουμινίου, σωληνωτά, δυναμικής εκφόρτισης, κ.λ.π.
Τα θερμαντικά σώματα είναι εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι αποδίδουν στο χώρο τη θερμότητα που μεταφέρεται από ένα φορέα. Ο φορέας αυτός της θερμότητας μπορεί να είναι το ζεστό νερό, το υπέρθερμο νερό ο ατμός ή ο ζεστός αέρας.
Ο πιο συνηθισμένος φορέας είναι το ζεστό νερό.
Ο τρόπος θέρμανσης του χώρου από τα θερμαντικά σώματα είναι η μεταφορά και η ακτινοβολία. Υπάρχουν σώματα τα οποία θερμαίνουν κυρίως με ακτινοβολία, τα οποία τα ονομάζουμε radiators και σώματα που θερμαίνουν κυρίως με μεταφορά τα οποία τα ονομάζουμε convectors.
Τα περισσότερα σώματα θερμαίνουν και με τους δυο τρόπους. Τέτοια σώματα είναι τα ΑΚΑΝ, τα πάνελ και τα σώματα αλουμινίου.
ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Φαντάκης