ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το Φυσικό Αέριο στην Ελλάδα

Η σύνθεση του Φυσικού Αερίου που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι 85% Μεθάνιο και το υπόλοιπο 15% Αιθάνιο, Βουτάνιο, Προπάνιο, Άζωτο και άλλα αέρια. Η ανωτέρα θερμογόνος δύναμή του ανέρχεται σε περίπου 9.500 kcal/m3.

Η αγορά του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη τάση ανάπτυξης: σήμερα αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καλύπτοντας το 6% του εθνικού ενεργειακού ισοζυγίου με σημαντικές προοπτικές αύξησης. Η συνολική κατανάλωση ανήλθε σε 1,9 δισ. κυβικά μέτρα το έτος 2000, ενώ το έτος 2002 έφθασε τα 2 δισ. κυβικά μέτρα. Το 74% περίπου του Φυσικού Αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από την Ρωσία.

Το υπόλοιπο μεταφέρεται με πλοία από την Αλγερία σε υγροποιημένη μορφή (LNG) και εξαερώνεται εκ νέου σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Το σύστημα μεταφοράς απαρτίζεται από μια σειρά κύριων αγωγών υψηλής πίεσης (70 bar), που εκτείνονται από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα μέχρι την Αττική, συνολικού μήκους 512 km και από διακλαδώσεις συνολικού μήκους 440 χλμ., με επίσης υψηλή πίεση, που μεταφέρουν το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Αττική.

Προ των πυλών της πόλης η πίεση μεταφοράς μειώνεται και αρχίζει το αστικό δίκτυο διανομής διαμέσου του οποίου το Φυσικό Αέριο μεταφέρεται στα νοικοκυριά, στους χώρους δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα και στις βιομηχανίες.

 


Το φυσικό αέριο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού, τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και άλλες συμβατικές πηγές θερμότητας. Τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω στο σπίτι μου; Με μια ματιά όλοι οι λέβητες...
Συμπαγείς, ευέλικτοι και αποδοτικοί, οι θερμοσίφωνες αερίου σχεδιάστηκαν για χρήση με όλα τα συστήματα θέρμανσης ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες για ζεστό νερό.
Λέβητες (επιδαπέδιοι) με εξωτερικό ή ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου οι οποίοι για την λειτουργία τους απαιτείται κατασκευή λεβητοστασίου με κυκλοφορητές, όργανα ελέγχου, διατάξεις ασφαλείας.
Ο καυστήρας είναι μια συσκευή προσαρμοσμένη πάνω στον λέβητα μέσα στην οποία επιτυγχάνεται η ανάμειξη του καύσιμου υλικού (π.χ. φυσικό αέριο) με τον αέρα έτσι ώστε να προκαλείται και να συντηρείται η καύση.
Η μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της λάσπης μαγνητίτη που δημιουργείται στα κλειστά συστήματα θέρμανσης είναι τα μαγνητικά και υδροκυκλωνικά φίλτρα.
Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα στην λειτουργία του λέβητά τους, είτε σε λειτουργία ζεστού νερού χρήσης, είτε ακόμη και σε λειτουργία θέρμανσης, οπότε οι λέβητες φυσικού αερίου δεν λειτουργούν καθόλου.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης