ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

 

Θέση σωμάτων.

Προκειμένου ένα θερμαντικό σώμα να επιτελεί σωστά το σκοπό του, που είναι η επίτευξη της επιθυμητής και ομοιόμορφης θερμοκρασίας στο χώρο θα πρέπει να τοποθετείται στα πιο ψυχρά σημεία του δωματίου.

Με βάση αυτό σαν τα πλέον κατάλληλα σημεία προτείνονται:

1. Κάτω από τα παράθυρα. Η θέση αυτή συχνά επιφέρει τη δυσαρέσκεια της ιδιοκτήτριας, ειδικά όταν πληροφορείται ότι η κουρτίνα δεν πρέπει να καλύπτει το σώμα όταν αυτό λειτουργεί.

2. Εναλλακτικά της προηγούμενης περίπτωσης, δίπλα στα εξωτερικά παράθυρα, ώστε και το σώμα να δουλεύει σωστά και η κουρτίνα να καλύπτει το παράθυρο.

3. Δίπλα από την εξωτερική πόρτα. Αν υπάρχουν περισσότερες της μιας εξωτερικής πόρτας, δίπλα σε αυτή που ανοιγοκλείνει συχνότερα.

4. Στη γωνία που σχηματίζουν δύο εξωτερικοί τοίχοι.

5. Στους βορινούς εξωτερικούς τοίχους.

6. Αν δεν υπάρχει βορινός εξωτερικός τοίχος η σειρά επιλογής εξωτερικού τοίχου είναι, ανατολικός ή δυτικός και τελευταίος ο νότιος.

Επίσης κατά την τοποθέτηση των σωμάτων θα πρέπει να έχουμε υπ όψη μας και τα παρακάτω ζωτικής σημασίας:

1. Τα σώματα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο δάπεδο γιατί εκεί κάθεται το ποιο κρύο στρώμα αέρα.

2. Η απόσταση από το δάπεδο να μην είναι μικρότερη των 10 cm. απόσταση 15 cm από το δάπεδο θεωρείται πολύ ικανοποιητική.

3. Μπροστά από το σώμα δεν πρέπει να τοποθετούνται έπιπλα ή άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.

4. Σε περίπτωση που το σώμα τοποθετείται σε εσοχή του τοίχου στο πάνω μέρος πρέπει να υπάρχει ελεύθερη απόσταση για κυκλοφορία του αέρα τουλάχιστον 15 cm.

5. Η απόσταση από τον πίσω τοίχο πρέπει να είναι 2 cm, για να κυκλοφορεί ο θερμός αέρας.

6. Σημαντικότατη βελτίωση επιφέρει η μόνωση του τοίχου πίσω από το σώμα. Αυτό το τμήμα του τοίχου μεταφέρει αυξημένα ποσά θερμότητας προς το περιβάλλον. Αιτία είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του τοίχου, που οφείλεται στην θερμική ακτινοβολία που δέχεται από τη πίσω επιφάνεια του σώματος. Η τοποθέτηση κάποιου θερμομονωτικού υλικού σε αυτό το σημείο καθώς και μιας ανακλαστικής επιφάνειας βοηθά πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας.

7. Καλύμματα σωμάτων από οποιοδήποτε υλικό είναι επιεικώς απαράδεκτα. Αν παρ’ όλα αυτά ο ιδιοκτήτης επιμένει για τη τοποθέτηση τέτοιων καλυμμάτων, πρέπει να ενημερώνει τον μελετητή για να το λαμβάνει υπ’ όψη του και να συνεργάζεται μαζί του για τη σχεδίαση τους.

8. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μείωση της ταχύτητας του αέρα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του, το κάψιμο της σκόνης που αιωρείται και την εμφάνιση μαυρισμάτων στους τοίχους πάνω από τα σώματα.

9. Όταν το μήκος του σώματος είναι 1,5 φορά το ύψος του, η σύνδεση του με το δίκτυο πρέπει να γίνεται διαγώνια, για να ζεσταίνεται ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια του.

10. Η τοποθέτηση των σωμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην εγκλωβίζεται αέρας, γιατί πέρα από αιτία κακής λειτουργίας γίνεται και αιτία διαβρώσεων λόγω του οξυγόνου που περιέχει.

11. Η είσοδος του νερού πρέπει να γίνεται από την πάνω μούφα και η έξοδος από την κάτω.

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Φαντάκης




Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης