ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Σήμερα υπάρχουν εργαλεία που σε κάποιες ειδικευμένες εργασίες έχουν ξεπεράσει τον άνθρωπο. Κανένας άνθρωπος δεν θα προλάβαινε να κάνει τους πολύπλοκους υπολογισμούς για ένα ταξίδι στο φεγγάρι αν δεν υπήρχαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ευτυχώς που αυτά τα μηχανήματα έχουν τις δυνατότητες που εμείς τους δίνουμε με το συγκεκριμένο προγραμματισμό τους. Δεν έχουν, ακόμη τουλάχιστον, τη δυνατότητα «αυτοπρογραμματισμού».
Ο υδραυλικός σήμερα έχει στη διάθεσή του μια ποικιλία εργαλείων που ο συνάδελφός του στις αρχές του 20ού αιώνα δεν μπορούσε να ονειρευτεί. Τα μοναδικά εργαλεία του ήταν το σφυροκάλεμο, διάφορα κλειδιά (γερμανικά, καρυδάκια, τσιμπίδες, γαλλικά, παπαγάλος κ.λ.π.) κάποιες λίμες και κάποιο βιδολόγο. Α! επίσης είχε και κάποιες συσκευές οξυγονοκοπής και οξυγονοκόλληση. Δεν διέθετε και τη σημερινή ποικιλία υλικών. Το δηλητηριώδες μολύβι χρησιμοποιούνταν ακόμα και στην ύδρευση. Ο πηλοσωλήνας βασίλευε στις αποχετεύσεις και κάθε κομμάτι 50 cm κόστιζε όσο ένα βάζο ή μια γλάστρα.
Σήμερα τα αρχαία εργαλεία χειρός εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται βέβαια, αποτελούν όμως ένα απειροελάχιστο ποσοστό του οπλοστασίου μας. Στα τελείως χειροκίνητα εργαλεία, λίγα πράγματα προστέθηκαν. Κάποιοι κουρμπαδόροι, κάποιοι κόφτες με το ατσάλινο ροδάκι που κάνει ωραίες κάθετες στον άξονα κοπές χαλκοσωλήνων αλλά και σχετικά μαλακών σιδηροσωλήνων και κάποιες ειδικές πένσες που στεγανοποιούν σε πλαστικούς ή χάλκινους σωλήνες εξαρτήματα (μούφες, καμπύλες κ.λπ.). Η μεγάλη επανάσταση πάντως έγινε στην αντικατάσταση της ανθρώπινης δύναμης από τον ηλεκτροκινητήρα ή κάτι άλλο. Βεβαίως η επανάσταση αυτή υποστηρίχτηκε και από την επανάσταση στην παραγωγή νέων υλικών (χαλκοσωλήνων, ειδικών εξαρτημάτων, πλαστικών σωλήνων, στηριγμάτων, μονώσεων κ.λπ.).
Σήμερα τα εργαλεία με ηλεκτροκινητήρα χαμηλής τάσης που λειτουργεί με μπαταρίες επαναφορτιζόμενες κάνουν σχεδόν κάθε δουλειά. Βιδώνουν ή ξεβιδώνουν βίδες. Ανοίγουν τρύπες σε μέταλλα ή άλλα υλικά. Με την εφεύρεση συστήματος κρουστικής λειτουργίας ανοίγουν τρύπες στο μπετόν ή και σκάβουν αυλάκια αντικαθιστώντας το σφυροκάλεμο.
Στις τρύπες του μπετόν τοποθετούμε πλέον πλαστικά upat ή σε ειδικές περιπτώσεις μεταλλικά εξαρτήματα και στερεώνουμε σωλήνες ή μηχανήματα. Η ηλεκτροσυγκόλληση έχει αντικαταστήσει την οξυγονοκόλληση σχεδόν παντού. Η τελευταία χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν μόνο για σκληρές κολλήσεις χαλκοσωλήνων. Για τις μαλακές κολλήσεις υπάρχει το ΜΑΠ ΓΚΑΖ. Όσο για τους βιδολόγους ας είναι καλά οι ηλεκτρικοί.
Δύο τουλάχιστον άνθρωποι έπρεπε να παιδευτούν για πάνω από δέκα λεπτά αν ήθελαν να ανοίξουν βόλτες 5 ή 6”. Ένας ηλεκτρικός βιδολόγος κάνει την ίδια δουλειά σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Βεβαίως κάθε έργο πριν να παραδοθεί σε χρήση χρειάζεται έλεγχο. Και σε κάθε βλάβη χρειάζεται μια σωστή διάγνωση. Και εδώ το οπλοστάσιο του υδραυλικού και του τεχνίτη καυστήρων είναι πλήρες. Ηλεκτρονικά θερμόμετρα, αναλυτές καυσαερίων, ανιχνευτές διαρροής αερίων κ.λπ. συμπληρώνουν απλούστερα όργανα ελέγχου όπως τα μανόμετρα π.χ.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Θερμοϋδραυλικός

 


Η VIRAX σχεδιάζει, παράγει και διακινεί πλήρη σειρά εργαλείων για την κατεργασία χαλκοσωλήνας, σιδηροσωλήνας, πλαστικής σωλήνας και πολλαπλών στρωμάτων.
H ROTHENBERGER διαθέτει στην ελληνική αγορά μηχανήματα και εργαλεία χειρός, άριστης γερμανικής ποιότητας, πιστοποιημένα, για οποιαδήποτε εργασία αφορά τον σωλήνα.



Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης