ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ - ΙΟΝΙΣΤΕΣ

Τι είναι ο αφυγραντήρας

O αφυγραντήρας είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υγρασίας σε έναν χώρο. Η χρήση του απαιτείται σε χώρους με αυξημένη σχετική υγρασία, προκειμένου αυτή να ρυθμιστεί στο κατάλληλο επίπεδο (45%-55%), έτσι ώστε να επικρατήσουν άνετες συνθήκες στο χώρο μας και να μην επιβαρύνεται η αναπνευστική μας λειτουργία.

Η χρήση του αφυγραντήρα κατά την χειμερινή περίοδο χρησιμεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους καθώς απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα για να ζεσταθεί ένα περιβάλλον λόγω των μικρών ποσοστών υγρασίας. Ο αφυγραντήρας μπορεί να είναι λύση επίσης στο στέγνωμα των ρούχων που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι τις βροχερές μέρες έτσι ώστε να υπάρχουν καθαρά ρούχα γρήγορα.

Είδη αφυγραντήρων

Οι αφυγραντήρες κατηγοριοποιούνται (α) σε  αφυγραντήρες desiccant (αποξηραντικό υλικό) και με συμπιεστή (β) ανάλογα με την χρήση τους, σε οικιακούς ή επαγγελματικούς, (γ) ανάλογα με τις λειτουργικές επιλογές τους π.χ αν διαθέτουν ιονιστή,  και (δ) ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν και την ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται για την κάλυψη αυτή.

Οι αφυγραντήρες όσον αφορά την χρήση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους Desiccant και αυτούς με συμπιεστή. Οι με συμπιεστή εισάγουν τον αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρα, στη συνέχεια παρακρατούν την υγρασία και εξάγουν τον αέρα. Οι Desiccant απορροφούν την υγρασία με τη χρήση αποξηραντικού υλικού, χωρίς χρήση ανεμιστήρα. Η αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων με συμπιεστή είναι παρόμοια με την λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων. Ο υγρός αέρας του χώρου μας περνάει από το ψυκτικό στοιχείο του αφυγραντή. Εκεί υγροποιείται η υγρασία του αέρα και πέφτει στη λεκάνη συμπυκνωμάτων και από εκεί στο κάδο συλλογής του νερού. Εν συνεχεία ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο και αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα επιστρέφει στο χώρο μας.

Οι αφυγραντήρες Desiccant (ζεόλιθου) λειτουργούν χωρίς συμπιεστή. Το κύριο εξάρτημα των αφυγραντήρων χωρίς συμπιεστή (desiccant) με ζεόλιθο είναι ο δίσκος ζεολίθου ο οποίος περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το δίσκο και το αφυγραντικό υλικό συγκρατεί την υγρασία. Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το δίσκο ένα μέρος του αέρα περνάει μέσα από μία ειδική διάταξη και αφού θερμανθεί μέσω αντίστασης, περνάει από το δίσκο και παρασέρνει την υγρασία που έχει συγκεντρωθεί σε αυτόν. Τέλος ο αέρας αυτός καταλήγει σε έναν εναλλάκτη στον όποιο η υγρασία, που έχει παρασύρει συμπυκνώνεται και καταλήγει στο δοχείο νερού, της συσκευής.

Οι αφυγραντήρες desiccant έχουν μια σταθερή απόδοση ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του χώρου και είναι η κατάλληλη επιλογή για χώρους που η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους 15°C και για χώρους με ανεπαρκή θέρμανση.

Είναι ελαφρότεροι, έχουν χαμηλή στάθμη θορύβου (ακούγεται μόνο ο θόρυβος του ανεμιστήρα) και χαμηλή κατανάλωση.

Χώροι χρήσης

Οι χώροι στους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αφυγραντήρες είναι σε οικίες, σε δωμάτια με προβλήματα υγρασίας και πιο ειδικά σε ντουλάπες, σε εξοχικά για την συντήρηση των επίπλων και των μεταλλικών υλικών, σε υπόγεια - αποθήκες για την συντήρηση εμπορευμάτων και αντικειμένων, σε ιστιοπλοϊκά - σκάφη, σε δωμάτια με ξύλινα πατώματα αλλά επίσης σε κτίρια που έχουν υποστεί διαρροές. Οι ενδείξεις που καταδυκνείουν την χρήση του αφυγραντήρα είναι 1) Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων 2) Σημάδια μούχλας στο ταβάνι ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στο ταβάνι και στις γωνίες των τοίχων 3) ύπαρξη άσχημων μυρωδιών και οσμών, η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγεια σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.

Υγεία και υγρασία

Όταν το ποσοστό υγρασίας μέσα σε ένα χώρο είναι πάνω από 60%, δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπτυξης μυκητών που προκαλούν αλλεργίες και δυσκολία στην αναπνοή. Ποσοστά υγρασίας πάνω από 70% ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, που επηρεάζει την αναπνοή, και προκαλούν δυσκολίες σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά και ρευματισμούς. Έρευνες έχουν αποδείξει την σύνδεση μεταξύ ύπαρξης μούχλας και εμφάνιση άσθματος όπως επίσης και το ότι η εμφάνιση υγρασίας σε συνδυασμό με την μούχλα αναπτύσσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών. Τα επιβλαβή για την υγεία συμπτώματα εμφανίζονται ειδικότερα στα παιδιά που είναι σαφώς πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Xρήσεις του αφυγραντήρα

Οι χρήσεις αλλά και τα οφέλη του αφυγραντήρα είναι πολλές καθιστώντας τον πολύτιμη συσκευή για κάθε νοικοκυριό:

  • Καταπολέμηση υγρασίας στο σπίτι
  • Καταπολέμηση μούχλας στις γωνίες και τα ταβάνια
  • Στέγνωμα ρούχων – Τις βροχερές ημέρες, χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι
  • Υγιεινή – Ο αέρας χωρίς υγρασία είναι υγιεινός σε αντίθεση με τον αέρα που έχει υγρασία στον οποίο κρύβονται πολλές εστίες μικροβίων επιβλαβή για τον εαυτό μας αλλά και τους αγαπημένους μας
  • Εμποδίζει την εμφάνιση αλλεργιών
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Υγιεινή ατμόσφαιρα

Όλοι οι αφυγραντήρες Mitsubishi Electric, χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα κατασκευής, είναι αθόρυβοι και με χαμηλή κατανάλωση.
Οι αφυγραντήρες Carrier εξασφαλίζουν άνετο περιβάλλον χωρίς υγρασία ενώ διαθέτουν ιονιστή και λειτουργία στεγνώματος ρούχων.
Απαλλαχθείτε από μικρόβια και αλλεργιογόνα και εξασφαλίστε υψηλής ποιότητας αέρα στο χώρο σας με την εγγύηση της Carrier.
Οι νέοι αφυγραντήρες DEOS της Ariston συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας στο χώρο, καθιστώντας τον πιο υγιεινό και άνετο.
Η ολοκληρωμένη γκάμα των αφυγραντήρων Inventor καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις χώρων κάθε μεγέθους και προδιαγραφών.
Ο καθαριστής αέρα είναι απαραίτητη συσκευή για κάθε σύγχρονο σπίτι, αφού συμβάλλει στην αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Ανακαλύψτε τους Αφυγραντήρες TCL σήμερα και απαλλαγείτε από την υγρασία, διατηρώντας το χώρο σας στεγνό και εξοικονομήστε χρήματα.
Από την ίδρυση της το 1968 έως σήμερα, η MIDEA έχει εξελιχθεί σε μία μεγάλη εταιρία που καλύπτει ανάγκες θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού.
Η Daikin παρέχει μια σειρά συστημάτων καθαρισμού αέρα για κατοικίες, ώστε να έχετε ένα καθαρό, υγιεινό και άνετο περιβάλλον μέσα στο σπίτι σας.
Εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του αφυγραντήρα Nordstar, μεταφέροντας τον στον χώρο που επιθυμείτε, εύκολα και γρήγορα.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης