ΔΟΧΕΙΑ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΕΣΤΙΚΩΝ

Κάθε υλικό, υγρό στερεό ή αέριο, όταν ζεσταίνεται διαστέλλεται (δηλαδή μεγαλώνει ο όγκος του) και όταν κρυώνει συστέλλεται.
Έτσι σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή ψύξης με νερό, έχουμε μια συνεχή διαστολή και συστολή του νερού, λόγου της θέρμανσης ή ψύξης αυτού.
Έχουμε π.χ. μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με θερμοκρασία νερού 10 βαθμούς Κελσίου και με όγκο νερού μέσα στην εγκατάσταση 500 λίτρα. Όταν θέσουμε σε λειτουργία την εγκατάσταση και θερμάνουμε το νερό σε 90 βαθμούς Κελσίου, τότε λόγω διαστολής, η ποσότητα του νερού σε λίτρα θα γίνει περίπου 515 λίτρα. Τα επιπλέον αυτά 15 λίτρα αν δεν αποθηκευθούν κάπου, τότε θα ανέβει η πίεση του νερού μέσα στην εγκατάσταση σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορες βλάβες, λόγω της πίεσης αυτής. Την επιπλέον λοιπόν αυτήν ποσότητα, την αποθηκεύουμε στο δοχείο διαστολής, διατηρώντας έτσι σταθερή την πίεση νερού μέσα στην εγκατάσταση.
Όταν τώρα η θερμοκρασία του νερού πέσει στην αρχική θερμοκρασία (πριν την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης), τότε ο όγκος του νερού επανέρχεται στα 500 λίτρα. Η πίεση του νερού στην εγκατάσταση διατηρείται σταθερή, με την πλήρωση αυτής, από το νερό που αποθηκεύτηκε στο δοχείο διαστολής.

Τα δοχεία διαστολής μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε δοχεία διαστολής για:
* Θέρμανση
* Κλιματισμό
* Μπόιλερ
* Πιεστικά συγκροτήματα
* Πυροσβεστικά συγκροτήματα

Το δοχείο διαστολής σε μία εγκατάσταση πιεστικού συγκροτήματος χρησιμεύει:

Στην αποφυγή πολλών – συχνών εκκινήσεων της αντλίας του πιεστικού. Αυτό το επιτυγχάνει επειδή το δοχείο διαστολής αποθηκεύει έναν όγκο νερού υπό πίεση και τον επιστρέφει στην συνέχεια όταν αυτό ζητηθεί.

Το δοχείο διαστολής σε μία εγκατάσταση πιεστικού συγκροτήματος χρησιμεύει στην αποφυγή υδραυλικού πλήγματος, όταν οι βρύσες κλείσουν και η αντλία του πιεστικού λειτουργεί για να φτάσει την πίεση στο όριο που έχει ορισθεί από τον πρεσσοστάτη. Όταν όμως σε μια αντλία πιεστικού συγκροτήματος ελέγχεται ηλεκτρονικά η ισχύς της σε σχέση με την πίεση που επικρατεί στην εγκατάσταση, τότε το δοχείο διαστολής είναι περιττό.

Πώς μπορώ να ελέγξω τον αέρα στο δοχείο διαστολής του πιεστικού μου συγκροτήματος;

Ο έλεγχος της πίεσης του αέρα πρέπει να γίνεται με αερόμετρο. Για να πάρουμε τη σωστή ένδειξη, πρέπει να έχει εκτονωθεί η πίεση του δοχείου. Αυτό επιτυγχάνεται αν κλείσουμε τη βάνα προσαγωγής νερού στην αναρρόφηση της αντλίας, αποσυνδέσουμε την ηλεκτρική παροχή και ανοίξουμε την πιο κοντινή βρύση για να εκτονωθεί η πίεση του δοχείου.

ΠΗΓΗ: Levitostasia.net


Για τις εκπτώσεις επικοινωνήστε με την εταιρία μαςΘα μας βρείτε:

Γυμν. Μικρού 11Α (προέκταση Μαρτίου) Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 947969
Fax : 2310 947969
E-mail: [email protected] / [email protected]

 

Άφυτος Χαλκιδικής
Tηλ.: 23740 91749
Fax : 23740 91749
E-mail: [email protected]

Follow Us On

    
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης