ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ - ΟΡΓΑΝΑ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ
Είναι ο ρυθμιστής της λειτουργίας του κυκλοφορητή. Διακόπτει την λειτουργία του, όταν η θερμοκρασία του νερού της εγκατάστασης, πέσει κάτω από το όριο που έχει ρυθμιστεί. Το όριο αυτό είναι περίπου 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι, ο κυκλοφορητής δεν λειτουργεί, αν η θερμοκρασία νερού είναι κάτω από 40 βαθμούς. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, γιατί πολλές φορές η λειτουργία του κυκλοφορητή διακόπτεται, άσχετα με την θερμοκρασία νερού.

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΥΣΤΗΡΑ
Είναι ο ρυθμιστής της θερμοκρασίας νερού του λέβητα. Ελέγχει τον καυστήρα. Διακόπτει την λειτουργία του, όταν η θερμοκρασία του νερού της εγκατάστασης, έχει φτάσει στο σημείο που έχει ρυθμιστεί και θέτει πάλι αυτόν σε λειτουργία, όταν η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από μια ορισμένη τιμή. Συνήθως σε χαλύβδινους λέβητες, τοποθετούμε τον θερμοστάτη αυτόν στην ένδειξη 85 και στους χυτοσιδήρους (μαντεμένιους) στο 75.
Η θερμοκρασία επαναλειτουργίας εξαρτάται, από το διαφορικό λειτουργίας του ρυθμιστή και είναι πάντα κάτω της θερμοκρασίας διακοπής (περίπου 6 βαθμούς Κελσίου). Για αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας, η περιοχή ρύθμισης του θερμοστάτη περιορίζεται μηχανικά (μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου).

ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Είναι ένα όργανο που μοιάζει με τον θερμοστάτη καυστήρα. Διαφέρει μόνο στο ότι, δεν ρυθμίζει την θερμοκρασία αλλά την επιτηρεί. Η θερμοκρασία στο όργανο αυτό, ρυθμίζεται υψηλότερα από τον θερμοστάτη του καυστήρα και σταματά την λειτουργία του σε περίπτωση βλάβης του θερμοστάτη καυστήρα.

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΟΡΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Τον θερμοστάτη αυτό τον ονομάζουμε και θερμική ασφάλεια. Υπάρχει για την επιτήρηση της θερμοκρασίας του νερού του λέβητα. Διακόπτη την λειτουργία του καυστήρα σε περίπτωση υπέρβασης της θερμοκρασίας που έχουμε ρυθμίσει και δεν επαναφέρει αυτόματα σε λειτουργία τον καυστήρα.
Για να λειτουργήσει ξανά ο καυστήρας, θα πρέπει να πιεστεί το κουμπί του θερμοστάτη αυτού (βρίσκεται κάτω από ένα βιδωτό καπάκι προστασίας). Πριν το κάνουμε όμως, πρέπει να ελέγξουμε την βλάβη ή την αιτία που προκάλεσε την υπερθέρμανση του νερού του λέβητα. Μπορεί να έχουν χαλάσει οι υπόλοιποι θερμοστάτες του πίνακα του λέβητα, ή να μη υπάρχει νερό στην εγκατάσταση, η να μην λειτουργεί ο κυκλοφορητής κ.λ.π.

ΥΔΡΟΣΤΑΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θερμοστάτης καυστήρα ή σαν θερμοστάτης κυκλοφορητή. Τοποθετείται στην γραμμή προσαγωγής νερού προς τα θερμαντικά σώματα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον λέβητα. Το αισθητήριο θερμοκρασίας του τοποθετείται σε επαφή με τον σωλήνα.

ΥΔΡΟΣΤΑΤΗΣ ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Η χρήση τους είναι ίδια με αυτήν του υδροστάτη επαφής. Η διαφορά είναι ότι το αισθητήριο θερμοκρασίας τους βρίσκεται μέσα σε θήκη (κυάθιο) η οποίο είναι τοποθετημένη μέσα στο νερό της εγκατάστασης.

ΔΙΠΛΟΣ ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΗΣ
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θερμοστάτης καυστήρα και κυκλοφορητή συγχρόνως.
Θα μας βρείτε:

Γυμν. Μικρού 11Α (προέκταση Μαρτίου) Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 947969
Fax : 2310 947969
E-mail: [email protected] / [email protected]

 

Άφυτος Χαλκιδικής
Tηλ.: 23740 91749
Fax : 23740 91749
E-mail: [email protected]

Follow Us On

    
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης