ΔΟΧΕΙΑ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Κάθε υλικό, υγρό στερεό ή αέριο, όταν ζεσταίνεται διαστέλλεται (δηλαδή μεγαλώνει ο όγκος του) και όταν κρυώνει συστέλλεται.
Έτσι σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή ψύξης με νερό, έχουμε μια συνεχή διαστολή και συστολή του νερού, λόγου της θέρμανσης ή ψύξης αυτού.
Έχουμε π.χ. μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με θερμοκρασία νερού 10 βαθμούς Κελσίου και με όγκο νερού μέσα στην εγκατάσταση 500 λίτρα. Όταν θέσουμε σε λειτουργία την εγκατάσταση και θερμάνουμε το νερό σε 90 βαθμούς Κελσίου, τότε λόγω διαστολής, η ποσότητα του νερού σε λίτρα θα γίνει περίπου 515 λίτρα. Τα επιπλέον αυτά 15 λίτρα αν δεν αποθηκευθούν κάπου, τότε θα ανέβει η πίεση του νερού μέσα στην εγκατάσταση σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορες βλάβες, λόγω της πίεσης αυτής. Την επιπλέον λοιπόν αυτήν ποσότητα, την αποθηκεύουμε στο δοχείο διαστολής, διατηρώντας έτσι σταθερή την πίεση νερού μέσα στην εγκατάσταση.
Όταν τώρα η θερμοκρασία του νερού πέσει στην αρχική θερμοκρασία (πριν την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης), τότε ο όγκος του νερού επανέρχεται στα 500 λίτρα. Η πίεση του νερού στην εγκατάσταση διατηρείται σταθερή, με την πλήρωση αυτής, από το νερό που αποθηκεύτηκε στο δοχείο διαστολής.

Τα δοχεία διαστολής μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε δοχεία διαστολής για:
* Θέρμανση
* Κλιματισμό
* Μπόιλερ
* Πιεστικά συγκροτήματα
* Πυροσβεστικά συγκροτήματα

Που τοποθετούμε το δοχείο διαστολής σε σχέση με τον κυκλοφορητή;

Η πίεση στο σημείο του δοχείου διαστολής παραμένει αμετάβλητη (ουδέτερο σημείο της εγκατάστασης) από δυναμικές μεταβολές πίεσης που δημιουργεί η λειτουργία του κυκλοφορητή. Προτιμάμε γενικά το δοχείο διαστολής, κλειστό ή ανοικτό, να βρίσκεται στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή. Έτσι εξασφαλίζεται μια σταθερή πίεση στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή (για την αποφυγή σπηλαίωσης) και αποφεύγεται ο κίνδυνος λειτουργίας της εγκατάστασης με υποπίεση  (ακόμα κι αν ο κυκλοφορητής είναι τοποθετημένος στην επιστροφή).

ΠΗΓΗ: Levitostasia.net

Για τις εκπτώσεις επικοινωνήστε με την εταιρία μαςΘα μας βρείτε:

Γυμν. Μικρού 11Α (προέκταση Μαρτίου) Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 947969
Fax : 2310 947969
E-mail: [email protected] / [email protected]

 

Άφυτος Χαλκιδικής
Tηλ.: 23740 91749
Fax : 23740 91749
E-mail: [email protected]

Follow Us On

    
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης