ΑΓΩΓΟΙ - ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ

Λέγοντας καπνοδόχο, εννοούμε το σύνολο των δομικών στοιχείων, που εξασφαλίζουν την απαγωγή των καυσαερίων, από τις εστίες καύσης των λεβήτων στον εξωτερικό χώρο.
Η καπνοδόχος για τον λέβητα είναι, ότι και το αναπνευστικό σύστημα για τον άνθρωπο. Έτσι, ο άνθρωπος αναπνέει οξυγόνο, κάνει την καύση του και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ο καυστήρας παίρνει οξυγόνο κάνει την καύση με το καύσιμο υλικό (πετρέλαιο αέριο κλπ), αποδίδει θερμότητα και αποβάλλει, μέσω της καμινάδας, τα κατάλοιπα της καύσης αυτής. Η εκπνοή του αέρα από τον άνθρωπο, περιέχει 4% CO2. Τα καυσαέρια της καύσης πετρελαίου, περιέχουν περίπου 12% CO2.
Η καπνοδόχος είναι ένα μέρος πολύ σημαντικό σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, τόσο για την ασφάλεια του χώρου, όσο και για την καλή καύση και την οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης.
Το όλο σύστημα απαγωγής των καυσαερίων, αποτελείται από την καπνοδόχο, από τον καπναγωγό, από το κάλυμμα της καπνοδόχου και τον αιθαλοσυλλέκτη ή καπνοσυλλέκτη.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ
Τα καυσαέρια, έχουν μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από εκείνη του ατμοσφαιρικού αέρα. Για τον λόγο αυτό, έχουν μικρότερο ειδικό βάρος και αυτός είναι ο λόγος που τα καυσαέρια ανεβαίνουν προς τα πάνω, μέσω της καμινάδας. Έτσι, δημιουργείται υποπίεση (δηλαδή αρνητική πίεση) στην βάση της καμινάδας. Το φαινόμενο αυτό, η τάση δηλαδή των καυσαερίων να ανεβαίνουν προς τα πάνω, λέγεται <<ελκυσμός>>.

Λόγω της διαφοράς πίεσης που δημιουργούν τα καυσαέρια στην πορεία τους προς την έξοδο από την καμινάδα, έχουμε μια συνεχή αναρρόφηση αέρα, που τροφοδοτεί την καύση, σε περίπτωση καύσης με ατμοσφαιρικό καυστήρα, σε ξυλολέβητες ή τζάκια. Έτσι λέγοντας <<το τζάκι τραβάει>> εννοούμε ότι, η αναρρόφηση αέρα από την καπνοδόχο είναι ικανοποιητική.

Σε καυστήρες που φυσάνε αέρα με την βοήθεια του ανεμιστήρα τους (όπου ο αέρας που απαιτείται για την καύση του καύσιμου υλικού πιέζεται από τον ανεμιστήρα), ο ελκυσμός χρησιμεύει για να προκαλεί την κίνηση των καυσαερίων, από την βάση της καπνοδόχου μέχρι την κορυφή της. Χρησιμεύει δηλαδή ο ελκυσμός σε αυτήν την περίπτωση, για να <<καθαρίζει>> την καπνοδόχο από τα καυσαέρια.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον <<ελκυσμό>> της καπνοδόχου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να μετρηθεί με κατάλληλα όργανα. Ο ελκυσμός εξαρτάται από το ύψος της καπνοδόχου και από την θερμοκρασία των καυσαερίων (η οποία καθορίζει την μέση τιμή του ειδικού βάρους αυτών μεταξύ βάσης και κορυφής της καπνοδόχου). Ο ελκυσμός μετράται σε mbar (μιλιμπάρ) ή σε mmH2O.
Αν ο ελκυσμός δεν είναι επαρκής, τότε φταίει η εγκατάσταση όλου του συστήματος, ή μέρος αυτού. Τεχνάσματα για την μείωση ή την αύξηση του ελκυσμού υπάρχουν πολλά θα πρέπει όμως να μην φτάσουμε στο σημείο να τα εφαρμόσουμε και αυτό το πετυχαίνουμε με την σωστή επιλογή της διατομής της καμινάδας.

Πολλοί χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν πρόχειρες κατασκευές για καπναγωγό. Έτσι θα δούμε πολύ συχνά, ο καπναγωγός να είναι ένας σωλήνας αμόνωτος ελαστικός από λεπτό φύλλο αλουμινίου. Ο αεραγωγός αυτός, που είναι πολύ καλός για άλλες χρήσεις, (όπως για τους απορροφητήρες στις κουζίνες κλπ) χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν καπναγωγός. Οι αεραγωγοί αυτοί καταστρέφονται εύκολα , ψύχονται τα καυσαέρια και ακούγεται ο θόρυβος της καύσης. Είναι βέβαια μια εύκολη λύση αλλά δεν είναι η σωστή λύση.

ΠΗΓΗ: Levitostasia.net

 


Για τις εκπτώσεις επικοινωνήστε με την εταιρία μας



Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης